Bulletin Board

Конкурс за дизајн на плакат 700 Данте
09/04/2021 - Jelena Djokikj

Амбасадата на Република Италија во Скопје и Институтот Данте Алигиери од Скопје објавуваат Конкурс за изработка на постер по повод одбележување на 700 години од смртта на големиот италијански поет Данте Алигиери.

Конкурс е отворен за студентите/ките на државните и приватните факултети и академии за ликовни уметности, архитектура и дизајн во Северна Македонија како и за ученичките и учениците од ДСУЛУД „Лазар Личеноски“ од Скопје. 

Целосниот повик како и формуларот за учество се достапни на следниот линк: https://drive.google.com/drive/folders/1DtooLPAOfYA75GADNKAnb7EMv1Vl_Dq6?usp=sharing 

Дополнителни информации за конкурсот може да добиете на следната е-маил адреса: 
ladante.skopje.arte.design@gmail.com

18.1 in 20:30 Exhibition at YCC Skopje
15/01/2020 - Tatjana Kandikjan

We would like to invite you to the Student exhibition at the Youth Cultural Center, Skopje, that will be open on 18 January 2020 at 20:30

The exhibition ”SMALL HUMAN INNOVATIONS” presents selected projects realized by few generations of students of industrial design at the Faculty of Mechanical Engineering in Skopje.

Photos and posters are prepared by Vase Amanito, The exhibition is designed by Dejan Ivanovski.

The realization of the exhibition is by Youth Cultural Center.

2016 Student Exhibition
28/11/2016 - Tatjana Kandikjan

Студентите од насоката ИНДУСТРИСКИ ДИЗАЈН при Машинскиот факултет, УКИМ, Скопје, организираат изложба под наслов „ДИЗАЈНИРАЊЕ НА ЕВОЛУЦИЈАТА“, на која ќе се претстават со свои одбрани дела креирани во изминатите три години.
По тој повод, ВЕ ПОКАНУВАМЕ НА СВЕЧЕНОТО ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБАТА на 1.12.2016 година (четврток) со почеток во 19 часот во Галеријата ФЛУ при Педагошката академија во Скопје.
На изложбата ќе имате можност да уживате во најновите дизајни на светилки, мебел, техника, играчки, декоративни предмети и низа други производи изработени од вештите раце на младите дизајнери и со примена на најсовремени дизајнерски методи и алатки, а кои се резултат на нивната посветеност да се задоволат префинетите фантазии, желби и потреби на современиот човек.
На изложбата ќе биде промовирана брошура во која се презентирани 127 од претставените дела, групирани во повеќе области според стилот и намената. Оваа брошура е издадена со поддршка на Министерството за Култура на Република Македонија и Машинскиот факултет во Скопје.

Young Balkan Designers 2016 Competition
24/03/2016 - Jelena Djokikj

Пријавување до 10.04.2016. Повеќе информации на линкот во продолжение
http://projects.balkandesignnetwork.org/ybdopencall2016 

Конкурс за дизајн на мебел
24/03/2016 - Jelena Djokikj

Паратисима Скопје и Пункт мебел, Скопје рапишуваат конкурс за дизајн на мебел .
Конкурсот ќе биде отворен од вторник, 16 февруари, 2016 година до сабота, 30 април, 2016 година. 
За детални информации http://paratissimaskopje.mk/mk/punkt-mebel-otvoren-konkurs/

Годишна изложба на студентите 2015
28/09/2015 - Sofija Sidorenko


Ве покануваме на Годишната изложба на студентите од насоката индустриски дизајн на Машинскиот факултет во Скопје под наслов

SHAPESHIFT DESIGN

Свеченоста по повод изложбата ќе се одржи на  1.10.2015 (четврток) со почеток во 19 часот, во холот на зградата на Машинскиот факултет во Скопје.

Изложбата ќе биде отворена од 30.9.2015 (среда) 18 часот до 2.10.2105 14 часот. 

Mikser Festival International Design Competition: GHOST PROJECT 2015
28/04/2015 - Jelena Djokikj

More info: http://ghost.mikser.rs/

Skopje Kreativa - workshop
08/10/2014 - Jelena Djokikj

СКОПЈЕ КРЕТИВА ВЕ ПОКАНУВА НА ПРВАТА ОД НИЗАТА КРЕАТИВНИ РАБОТИЛНИЦИ ЗА ОВАА ГОДИНА.
Од 13-16 октомври, во Универзална сала-Скопје, ќе се одржи работилница за изработка на КРЕАТИВНИ ЛУСТЕРИ во соработка со компанијата „ЕССОС ЛАЈТ“. Сите заинтересирани, потребно е да испратат свои податоци на skopjekreativa@gmail.com и ќе бидат контактирани за времето и местото на одржување. Бројот на учесници на работилницата е ограничен. 

Skopje Kreativa 2014
04/07/2014 - Jelena Djokikj

Повик до сите модни креатори за изработка на дизајн на униформи за Градски дувачки оркестар на Град Скопје. Универзална сала Скопје во сорабтока со платформата за развој на креативни индустрии „Скопје креатива“ Ве поканува да учествувате на јавниот повик. Сите заинтересирани можат официјалниот јавен повик да го најдат во денешниот број на весниците „Вечер“ и „Лајм“ (04.07.2014) или на www.skopjekreativa.mk и www.univerzalna.com.mk.

Награден фонд: 60.000 денари за најдобриот дизајн.

Краен рок: 01 септември 2014

 

Faculty of Mechanical Engineering at Mikser 2014
26/04/2014 - Jelena Djokikj

List of the participants at Mikser 2014 in the EDU Zona is announced. One of the few selected participants is the Faculty of Mechanical Engineering. More info: http://mikser.rs/vesti/2-breaking-news/261-proglaeni-pobednici-konkursa-odrzivo-obrazovanje-u-okviru-mikser-festivala-2014/